sobota 15. května 2010

Kváskový chléb

Kváskový chlébTak možná trochu z Vaší strany udivení, jak je možné zveřejňovat na tento blog recept na chléb. Ale v pokračujícím resp. v celoživotním low-carb stravování chléb samozřejmě můžete, ovšem tak abyste nepřekročili denní dávku sacharidů tzn. 60 až 100g. Samozřejmě, že chléb by měl být celozrnný. A to jsem zjistil, že je problém. Ve všech chlebech prodávaných v obchodech je většinou málo přidané celozrnné mouky. Ať už je to chleba sedlácký, staročeský, celozrnný apod. většinou té mouky celozrnné je tam max do 50% a to už je luxus. Kvalitou kupovaného chleba se zabývá článek v Hospodářských novinách a už jeho název "Enzymy, éčka a rychlá zkáza. Co možná nevíte o chlebu, který jste si koupili" zní hrozně. Shrnuto dnešní chléb je děs a běs!

Takže pokud budete chtít kvalitní celozrnný chléb, musíte si ho upéct sami.
Co budete potřebovat: Kvalitní mouky, spíše bio. Žitnou celozrnnou, pšeničnou celozrnnou, špaldovu celozrnnou, žitnou chlebovou celozrnnou, žitnou apod. Dále potřebujete jen kvásek, podmáslí (nemusí být) vodu, semínka, koření a sůl.
Kde sehnat kvásek. Buď si ho vyrobíte  nebo vyměníte za úsměv. Kvásková mapa od Cuketky je zde: http://www.cuketka.cz/kvasek/ Ostatní suroviny seženete běžně ve větších marketech nebo naopak v prodejnách zdravé výživy. Já dokonce zkusil vyrobit si vlastní kvásek a po třech dnech úspěch a zjistil jsem, že je to velmi jednoduché! Běžte do toho! 

Ještě poradím, kam pro koření. Já ho koupil u Salvátora opět v Praze. Jmenuje se "chlebové koření a laskavá paní kořenářka Vám naváží, třeba celý pytel. Sídlí na adrese Náprstkova 2. (zde je článek o kořenářství "Kořenářství jako z pohádky").

Recept:
No jdeme péct: Chléb kváskový ( rozpis na 450g mouky)
  • 200g kvásku, 150 - 200g suchá celozrnná žitná mouka + 200-250g celozrnné pšeničné (nebo šplady),
  • 2 čajové lžičky soli!
  • voda  200-300ml 
  • koření 2 lžičky - nemusí být
  • semínka
  • 1-2 lžíce olivového oleje (nemusí být)
Do mísy nalijeme kvásek, pak se přisypají prosité mouky a začneme zpracovávat na těsto. Pomalu přiléváme tekutinu a olej. Těsto vypracovávám robotem (háky) a postupně přidávám tekutinu. Těsto by měo být husté. Déle přidáme ostatní přísady a nezapomeneme na sůl!! Těsto může být řidší, ale mělo by držet tvar. S přidáváním vody, opatrně. Po zapracování těsta, vyndám a na pomoučeném vále dále zpracovávám.  
Zpracované těsto přendám do formy s pečícím papírem a necháme kynout. Nejlépe 4-6 hodin. Já nechávám přes noc a brzy ráno peču. 
Vlastní pečení. Roztopíme horkovzdušnou trobu na 220 °C, do mističky na dno trouby doporučuji vodu, chléb bude vláčný. Chléb při této teplotě peču cca 10 minut, potom stáhnu na 190 °C a dopékám. Těsně před upečením potřu kůrku vodou (cca 5 min před vytažením). Chléb jsem pekl 40 minut. Fotografie mého snažení jsem umístil na Picasu.

Dobré pořízení.

Na závěr odkazy odkud jsem čerpal informace:


2 komentáře:

  1. Jen doplním, že jsem ubral mouku. Postup je úplně stejný, ale mouky dávám 500g a o něco méně i tekutin. Těsto se při zpracování (hnětení) podsypává další moukou a najednou jste mimo poměr. Takže opravdu to chce vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  2. Takže snad poslední úprava receptu: Předchozí recept byl spíše připraven pro tužší typ chleba. Pokud chcete opravdu českou šumavu nebo chléb s většími dírami, uberte mouku. Poměr je asi 300g kvásku a 350 - 400g mouky. Chléb lépe kyne a výsledek je opravdu měkčí a dobrý chléb. Podmáslí už vynechávám, stačí voda.

    OdpovědětVymazat