středa 5. května 2010

Low-carb (nízkosacharidová) dieta podle Arthura Agatstona



Autorem plážové diety (diety ze South Beach) je kardiolog Arthur Agatston, který se v 90. letech 20. století zabýval tím, proč se z Američanů stává obézní národ. Jeho pacienti dostávali léky, chodili na operace, a přitom jim ke zlepšení zdraví ztačilo se zbavit své nadváhy, avšak bez drastických dietních programů, které nezabíraly.
Plážová dieta tedy vznikla jako lékařský program pro kardiaky, kteří potřebovali zhubnout, aby ulevili svému srdci a cévám. Jenže zaujala nejen kardiaky, ale i lidi bez nemocí srdce a ti si ji oblíbili, protože na rozdíl od všech tehdejších diet dovolovala spoustu prohřešků a najíst se do sytosti
Doktor Arthur Agatston se při svém výzkumu zaměřil na složení krve, kdy zjistil, že je v ní příliš mnoho cukrů a tuků, a že i mladí Američané trpí metabolickým syndromem a více než o své zdraví se starají jen o dobrý vzhled své postavy, a jak jej dosáhnout bez jakékoliv námahy a toho se pokusil při Plážové dietě využít.
Prvotní Agatstonův požadavek bylo z konzumovaných potravin odstranit špatné sacharidy, jichž jsou průmyslové potraviny plné. Tím se odbourá tzv. inzulinová rezistance (rozkolísaný inzulin dovoluje ukládání tuků hlavně v oblasti břicha) a zmizí zásadní příčina obezity. Zároveň však chtěl vytvořit dietu, která uspokojí i lidi, kteří rádi jí. Odmítal svoji Dietu ze South Beach postavit na počítání kalorií, hlídání porcí nebo jiných pravidlech. Díky tomu vznikla jednoduchá třífázová Plážová dieta, která omezuje jediné: špatné sacharidy.

Tato dieta je dále pěkně popsaná na www.dietař.cz , takže přidávám odkaz http://www.dietar.cz/

Jeho kniha "Dieta ze South Beach" je k mání v knihovnách či knihkupectví.

Žádné komentáře:

Okomentovat