čtvrtek 27. května 2010

Luxusní rýžový salát

Dnes jsem si udělal rýžový salát. Opětovně upozorňuji, že pokud jste v zaváděcí fázi, rýže není doporučována, takže vydržte, později si salát samozřejmě můžete udělat.

Co budeme potřebovat:

  • Rýžový salátzbytek vařeného, pečeného kuřecího masa pokrájeného na kostičky (130g)
    uvařenou rýži (60g)
    salátovou okurku, žlutou papriku, 1 malé rajče na kostičky (150g)
    tvrdý sýr na kostičky (100g)
    kukuřici sterilovanou (60g)
    koření
    olivový olej (lžíce)

    Salát je jednoduchý, do uvařené vychladlé rýže přidáme pokrájenou zeleninu, pokrájený sýr a vsypeme kukuřici (při low-carb dietě kukuřici vynecháme nebo velmi málo), vmícháme koření (libovolné dle vaší chuti, mě se osvědčila Country směs) a zalijeme lžící olivovým olejem . Necháme vychladit v lednici nebo ihned sníme. 8-) Dá se udělat i bez masa s nakrájenou šunkou, nebo úplně bez uzeniny.
  • Tip. Jak uvařit sypkou rýži
    Kupuji buď rýži Parboiled od Lagrisu nebo Natural, ale tento postup je určen pro rýži Parboiled. Výhodou této rýže je o třetinu nižší glykemický index, než při konzumaci rýže bílé, po které dostanete skoro vždy ještě větší hlad. Rýži musíme vyprat v teplé vodě cca 3 minuty, pak opláchneme studenou vodou. Mezitím si v nižším kastrůlku rozehřeji olivový olej a opláchnou rýži vložím do rozpáleného oleje. Pražím a smažím (bude se chytat dna, ale to neva), až rýže začne vonět (2-3 min). Zaliji studenou vodou. Poměr je jednoduchý. Používám naběračku nebo-li žufánek. 1 naběračka rýže - 1,5 naběračky vody. Většinou dělám 3 naběračky rýže, a 5 naběraček vody (pro 3 osoby). Přidám koření (vůbec nepoužívám cibuli a hřebíček) dle libosti, třeba kari, kurkumu apod. Mě se osvědčilo koření od Avokáda - koření na rýži. Lehce osolím a přikryji pukličkou. Rýže se teď musí velmi pomalu dusit. Bez míchání, nebo z ní budete mít rýžovou kaši. Teď jsou dvě varianty, buď dáte rýži péci do trouby, nebo necháte na sporáku. Na sporáku nechte rýži cca 13-18 minut. Pak vypněte a nechte ještě pod poklicí dojít. Také jsem četl, že někdo nechává rýži dovařit v peřinách, ale myslím si, že sporák poslouží stejně dobře. Pokud dodržíte tento postup, garantuji, lehce sypanou nerozvařenou rýži na které si pochutnáte.

Žádné komentáře:

Okomentovat