pátek 21. května 2010

Vejce 100x jinak

Jak už jsem říkal. Krevety jsou plody moře. Můžeš je grilovat, vařit, smažit, píct, pražit, dělaj se jako kebab po kreolsku, krém z krevet, se smetanou, s majonézou, s olejem, krevety s ananasem, s citrónem, kokosem, na pepři, polívky, dušený krevety, saláty, s bramborama, do hamburgerů, do sendvičů.......................a to je asi tak všechno.

Vypůjčil jsem si hlášku z Forresta protože to samé platí i o vajíčkách. A protože vejce jsou podstatnou částí low-carb diety, zkusím Vám dát pár tipů na jejich úpravu. Nejdříve však něco o vajíčkách:
V poslední době se pohled na vajíčka změnil. Už nejsou považována za nebezpečnou potravinu, ale vyzdvihuje se jejich pozitivní přínos. Vejce zdravá jsou, bílky jsou zdrojem kvalitních bílkovin, žloutky nenasycených mastných kyselin, fosfolipidů, v tuku rozpustných vitamínů, vysvětluje dietoložka Mgr. Karolína Hlavatá z Endokrinolo gického ústavu v Praze. A, B1, B2, B3, B6 a minerální látky například vápník, fosfor, hořčík. Vejce tedy mohou být vhodnou částí jídelníčku. Ovšem jejich nevýhodou je cholesterol, který se vyskytuje pouze ve žloutku. Jeho množství v jednom vajíčku se blíží doporučenému dennímu doporučenému množství. Současně jsou ale ve vajíčkách obsaženy látky, které pomáhají škodlivost cholesterolu odstraňovat. Žloutky obsahují dost cholesterolu, ale zároveň obsahují i látky (např. lecitin), které vstřebávání cholesterolu brání. Takže vejce mohou i lidé trpící vysokou hladinou cholesterolu v krvi, dodává dietoložka. Obecně platí, že není tak důležité množství cholesterolu, které přijímáme, ale poměr mezi „hodným“ a „zlým“ cholesterolem. Ve vajíčkách je díky omega-3 kyselinám ten hodný.
A teď tedy úpravy:
  • klasické smažení na olivovém oleji a kousku másla
  • smaženice s houbami ( hlíva ústřičná, žampiony) - houby se musí podusit na olivovém oleji 4-5 min. a poto přidáme vajíčka
  • smaženice se sýrem - kombinací milion, mě se osvědčil Gouda, který přidám těsně před dokončením do vajíček
  • drožďová pomazánka s vejci - 2 - 3 droždí opět na olivovém oleji s kouskem másla + nadrobno cibulka (nebo bez) rozpustíme a 2-3 minuty opékáme (mělo by vonět) , pak přidáme 3 vejce, sůl pepř
  • omelety - do rozmíchaných vajec přidáme krapet mléka nebo smetany. Vylijeme na pánev a pomalinku smažíme. (na teflonce bez tuku, nebo jen kapku). Opět do omelet můžeme přidat kdeco, např. strouhaný parmezán, sýr, grilované kousky cuket nebo lilku, nadrobno krájenou šunku, apod.
  • hemenex (ham and eggs) - šunku od kosti nebo té nejvyšší kvality, lehce opečeme a pak přidáme vejce
  • volské oko
  • vařená vejce - přidávám do zeleninových salátů
  • vajíčková pomazánka
Dalších milion receptů je na internetu. Tohle jsou jen mé tipy. A jak se zdá opravdu se vajec bát nemusíte.
Zde jsou odkazy na články o vajíčkách: Novinky, Vitalia, Moje fitness, Chytrá žena.

Žádné komentáře:

Okomentovat