neděle 2. května 2010

Výborný špenátový nákyp

Dnes jsem si uvařil k pečenému kuřátku:
  • Špenátový nákyp
    budeme potřebovat:
    400 g špenátu - ne protlak, raději sekané listy (Ardo Chopped spinach - Kaufland)
    3 vejce - zvlášť bílek a žloutek
    200g - nastrouhaných na jemno libovolných tvrdých sýrů (třeba eidam, čedar, parmezán)
    trocha soli, utřený česnek a 1 malou nakrájenou cibulku, máslo


    Na lžíci olivového oleje lehce osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme zmražený špenát a krátce podusíme. Do již rozmraženého špenátu přidáme 3 žloutky a 1-2 stroužky rozetřeného česneku a špetku soli. Mícháme dokud špenát nezhoustne (4 min). pokud je ve špenátu přebytečná voda, slijeme ji. Zvlášť si připravíme nastrouhané sýry a z bílků ušleháme tuhý sníh. Půlku sýrů vmícháme lehce do sněhu a druhou půlku si necháme na posypání. Špenát necháme vychladnout a potom vmícháme sníh se sýry. Pokud by se Vám zdál špenát neslaný, přisolte si ho během vaření, ale pozor sýry jsou již slané, takže raději méně.
    Do máslem vymazané kulaté formy přendáme náš nákyp a nahoru přidáme druhou polovinu strouhaných sýrů. Pečeme v troubě cca 20-25 minut na 180 °C - horkovzduch.
    Kdo má rád šunku může si jí nakrájenou na nudličky přidat do nákypu.
    Jako příloha k pečenému kuřeti je to neodolatelné. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat