neděle 30. května 2010

Zapečené palačinky se španátem

Pokud máte rádi špenát, jeden docela jednoduchý recept si můžete udělat během chvíle. Před vařením, ještě pár tipů. Palačinkové těsto zvládne každý, ale pokud chcete jíst zdravě, vyměňte bílou mouku za celozrnnou pšeničnou nebo špaldovu. Když se obáváte, že by Vám to nechutnalo, stačí mouku rozdělit půl na půl. Půl mouky celozrnné a půl bílé. Druhý tip je špenát. Kdo má zahradu, má vyhráno a může použít čerstvý špenát. Já mám zahradu v supermaketu v mrazáku, takže používám špenát ARDO -sekaný. Ony ty protlaky jsou chuťově příšerný. Takže co budete potřebovat:
  • Zapečené palačinky se špenátem
    Na palačinky: mléko, mouka, vejce, sůl. Solíme o něco více, než na sladkou verzi.
    1-2 balíčky mraženého špenátu, krájená cibule,3-4 stroužky česneku, sůl, Maizena nebo
    3 vajíčka, olivový olej

    Postup.
    Připravíme si cca 5 silnějších palačinek a ukládáme je mezi 2 talíře, aby se nám palačinky dobře rolovaly. V kastrůlku rozehřejeme 1lžíci olivového oleje a zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme zmražený špenát (klidně 2 balení) a dusíme. Když je špenát hotový, vaříme již bez pokličky, abychom vyvařili přebytečnou vodu. Přidáme rozetřený česnek se solí. Špenát zahustíme buď 1 lžící Maizeny (kukuřičný škrob) nebo bramborovým škrobem, ale jelikož jsem na low-carb dietě, používám na zahuštění vajíčka. Náplň by neměla být řídká. Přebytečnou vodu můžete scedit. Variace na náplně najdete na internetu. Špenát můžete doplnit, žampiony, kuřecím nebo uzeným masem. Zahustit ho můžete i bešamelem. Ale můj postup je asi nejjednodušší. Nezapomeňte na sůl!

    Palačinky plníme rovnoměrně špenátovou směsí a stočíme. Skládáme do olejem vymazané zapékací mísy, vrchem nahoru. Pečeme cca 25 minut v troubě 180 - 190 °C a asi po 10 minutách palačinky důkladně potřeme olivovým olejem. Výsledkem by měly být křupavé do zlatava opečené palačinky. Na talíři můžeme palačinky posypat strouhaným parmezánem. Doporučuji sníst ještě teplé, studené už nekřupou 8-))

2 komentáře: