- Pánský čočkový salát
Co budeme potřebovat:
Uvařenou zcezenou čočku 1-2 hrníčky
2 stroužky česneku - drcený nebo utřený
1 hrníček papriky libovolné barvy, řapíkatý celer, okurku, rajče (zeleninu co máte rádi)
kvalitní fermentovaný klobásek s vysokým obsahem masa ( kupuji nějaké rakouské, nebo španělské) nebo kvalitní uzené maso, či šunku. Ale klobásek když je vyuzený, tak salát krásně voní!
2-3 lžíce olivový olej extra virgine
pepř mletý z mlýnku
mrňavá lžička ocet Balsamico
Promícháme nakrájenou zeleninu na kostičky se zcezenou uvařenou čočkou, přidáme 1/3 drobně pokrájené klobásky /zbytek můžem ukusovat/. V mističce smícháme rozdrcený česnek s olivovým olejem a lžičkou octu Balsamico. Zálivku smícháme se salátem, doplníme čerstvě namletým pepřem. S množstvím česneku dá experimentovat, samozřejmě můžem přidat i chilli, aby salát dostál svému názvu. - Obměny
Pokud Vám zbude vařená čočka, tak jako mne. A z česneku se Vám dělá mdlo, stačí si koupit malou pikslu tuňáka. Nejlépe v oleji a ne drť, ale kousky. Celkem se mi osvědčil z Globusu od fy. Hamé. Čočku smícháme s tuňákem, trocha oleje z piksly můžeme odlít a zbytek přidáme do čočky. Salát dochutíme lžící olivového oleje (můžeme zakápnout citónem) a navrch přidáme na čtvrtky rozkrojená uvařená vajíčka (2 vejce).
Tip: uvaření čočky je prosté, čočka se musí jen předem namočit do vody. Cca na 2 hodiny. Potom ji pomalu v tom samém hrnci uvařte s přídavkem koření (bobkový list, celý pepř, nové koření) a samozřejmě můžete přidat i kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel).
V závěru dochuťte třeba kostkou bojonu bez glutamátu (natur). Nebo jen osolte. Vývar klidně snězte, je to docelá dobrá čočková polévka, bez čočky. 8-)
středa 28. dubna 2010
Saláty - čočka
Děkuji všem za kladné odezvy a přidávám další recepty:
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat