Jak jsem slíbil, tak činím. Zde je pár inspirací na téma zeleninové saláty:
- Ledový salát s vlašskými ořechy
budeme potřebovat:
hrst vlašských ořechů nasekaných
polovinu ledového salátu natrhaný na menší kousky
sýr Niva nakrájený na kostičky - hrst
olej olivový extra virgine - 2-3 lžíce
Smícháme ledový salát s ořechy a kostičky nivy a vše dobře zakápneme šplíchancem olivového oleje. Poměr surovin záleží opravdu jen na Vás. Když máte hlad zvětšete si porci Nivy nebo doplňte salát ještě druhým sýrem, třeba Primátorem. - Capresse
budeme potřebovat:
1 ks kulaté mozzarely nakrájené na plátky
1-2 rajčata nakrájená na plátky
čerstvá bazalka
olej olivový extra virgine - 2 lžíce
Nejdříve poklademe nakrájená rajčata, potom plátky mozzarely, vše zalijeme olejem a přidáme 4-5 buď pokrájených nebo celých lístků bazalky. - Nicoise bez brambor s tuňákem
budeme potřebovat:
dvě hrstě zpola uvařených fazolek (s luskem)
konzervu tuňáka
celý ledový salát
2 - 3 rajčata
2-3 vejce uvařená na tvrdo
10 oliv
olej olivový extra virgine - 2-3 lžíce
Na zálivku
2 lžíce olivového oleje extra virgine, 2 lžíce majonézy, 2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička ocet Balsamico
Nejlépe je začít s natrhaným ledovým salátem, který smícháme s uvařenými fazolovými lusky, můžeme přidat pokrájené olivy, pokrájené 1 rajče (zbytek necháme na ozdobu). Pak přidíme celou konzervu tuňáka (kousky) lehce promícháme. Na talíř dáme tuto směs a ozdobíme na čtvrtky pokrájenými vejci a rajčaty. Nakonec lehce dozdobíme zálivkou.
Originál receptu je zde: www.idnes.cz nebo www.apetitonline.cz:
Dobrou chuť! A jak jsem řekl, jsou to pouze inspirace. Já si občas měním zálivky (třeba jen zakysanou smetanu s česnekem) nebo přidávám do prvního salátu pokrájené maso (steak) nebo prosciutto.
Žádné komentáře:
Okomentovat